Valokuituverkon rakentaminen Suomenniemellä etenee (10.11.2020)

Suomenniemen valokuituhankkeen ensimmäisen vaiheen alue rakennettu

Suomenniemen valokuituverkon ensimmäisen vaiheen, eli Partakoskentien, Kuusenhaontien ja Kirkonkyläntien varren lähialueiden sekä Kärpinrannan, Sarvenankylän ja Suomenkylän alueiden rakentaminen on saatu valmiiksi. Näillä alueilla on vielä mahdollista tehdä liittymäsopimuksia tuetulla hinnalla tämän vuoden lopulle saakka, jolloin hanke päättyy. Liittymäsopimuksia alueelle on tehty jo yhteensä 98, joista osa on ns. tulevaisuudenvaraus -sopimuksia. Kiinteistökohtaisen tulevaisuudenvaraus-sopimuksen voi ottaa käyttöön milloin tahansa.

Saimaan Kuitu Oy on rakentanut verkon Etelä-Savon ELY-keskuksen maaseuturahoituksen (60 %) ja Mikkelin kaupungin kuntarahoituksen (10 %) tuella, jolloin yksityisen liittymän ottajan maksuosuudeksi jäi 30 % hankkeen tukikelpoisista kustannuksista ja lisäksi ns. tukikelvottomat kustannukset. Tukikelvottomia kustannuksia on pyritty minimoimaan mm. siten, että joukko suomenniemeläisiä aktiiveja on tehnyt lukuisia talkootunteja tiedottamisessa ja liittymien myynnissä. Liittymänottajan maksuosuudeksi on jäänyt 1990 €:n liittymämaksu sekä 158 €:n (sis. alv 24 %) asennusmaksu. BLC:n tarjoaman internet-palvelun avausmaksun suuruus on ollut 100 €, jolloin valmiudet nopean laajakaistayhteyden käyttöön on saanut 2248 €:lla.

Toisen vaiheen hankerahoitus on varmistunut

Etelä-Savon ELY-keskus ja Mikkelin kaupunki ovat varmistaneet toisen vaiheen rahoitusosuudet, jotka ovat prosentuaalisesti samansuuruisia kuin vaiheessa 1. Valokuituverkon toisessa vaiheessa verkkoa rakennetaan Valtatie 13 varteen Savitaipaleen rajalta entisen Ristiinan kunnan rajalle saakka. Lisäksi verkkoa rakennetaan Karkauksentien varteen n. 6 km:n matkalle.

Päätös vaiheen 2 rakentamiseksi ei ollut helppo. Alue on valtatien läheisyydestä huolimatta harvaan asuttua, jolloin valokaapelia tulee vetää yhtä liittymää kohden lähtökohtaisesti enemmän kuin vaiheen 1 alueella. Kustannusarvion tarkentamiseksi alkusyksyllä selvitettiin alueen kiinteistöjen omistajien kiinnostus liittyä rakennettavaan verkkoon ennen lopullista rakentamispäätöstä.

Tulevan talven aikana suomenniemeläiset valokuituaktiivit tiedottavat verkon rakentamisesta ja myyvät liittymiä kiinteistöjen omistajille. Liittymän hinta on sama kuin ensimmäisessä vaiheessa. Keväällä heti maan sulettua käynnistyy verkon rakentaminen, valmiiksi alueen verkko saadaan syksyyn 2021 mennessä.

Suunnitelmissa on jatkaa Suomenniemen alueen valokuituverkon rakentamista

Vuonna 2018 tehdyn Suomenniemen valokuituverkon suunnitelma- hankkeen tulosten pohjalta verkon rakentamista on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina edelleen. Valtatie 13:lta Mäntyharjun suuntaan on suunniteltu edettävän seuraavaksi, ja sen jälkeen Laamalansaaren suuntaan. -Näillä molemmilla alueilla on heikot mobiiliyhteydet ja sen myötä kiinnostuneita valokuituverkkoon liittyjiä.

Lisätietoja:

Taisto Hirvonen, Kauriansalmen kylät ry, p. 050 389 0987, taisto.hirvonen@esedu.fi
Antti Pakarinen Kauriansalmen kylät ry, p. 040 705 1764, antti.tapio.pakarinen@gmail.com
Jari Käyhty, Saimaan Kuitu Oy, p. 040 687 6649, jari.kayhty@saimaankuitu.fi