Maisematorni ja Painalluksen polut

Sijainti: Painalluksenmäki, Kirkonkyläntie 433, Suomenniemi, opastus

Kauriansalmella Maisematornin maastossa on monipuolinen polkuverkosto kuntoilua, luontoon tutustumista ja rauhoittumista varten. Polkujen varrella on kohteen erikoispiirteistä kertovia opastauluja. Reittikartta maisematornin parkkipaikalla sekä reitin varrella.

www.kauriansalmi.fi

 

Hietakankaantien lenkki 1,7 km

Maisematornilta lähtee pohjoista kohti polku, joka haarautuu vasemmalle ja mutkittelee kalliomaiseman kautta lopulta alas Hietakankaantielle. Tietä pitkin vasemmalle pääsee Maisematornin tienhaaraan ja siitä tornin tietä kiivetään takaisin ylös. Polun voi kiertää myös päinvastaiseen suuntaan.

 

Suojavedentien lenkki 2,8 km

Maisematornilta lähdetään pohjoiseen viittojen mukaan, matkataan metsäautotietä pitkin, mutta poiketaan vielä oikealle lähelle Kärmelampea ja seurataan viittoja suon sekä korpi- ja kalliomaiseman kautta kiertäen. Tämän reitin varrella on Metsätaitorata eli opastaulut, joissa on esitetty tehtävät ja opastus, miten arviointi voidaan tehdä. Mennään vielä metsäautotien yli ja tullaan kalliorotkon vierelle luontoaiheisten opastaulujen luo, paikalle Kivisillat.

Paluureitti lähtee metsäautotietä pitkin kohti Maisematornia ja poikkeaa oikealle metsäpolulle. Tällä reitillä on kohtalaisen jyrkkä nousu, joten on suositeltavaa kiertää tämä reitti näin päin.

 

Haukilahdentien lenkki 5,2 km.

Tämä reitti lähtee Maisematornin tieltä oikealle viittojen mukaan, kuljetaan haapalehdon ohi kalliomaisemaan ja sieltä alas Niemennokantielle. Tätä maisemassa polveilevaa tietä kuljetaan hyvä tovi, kunnes poiketaan viitan mukaan vasemmalle pienemmälle tielle ja siitä edelleen oikealle. Notkelman pohjalla on yleensä aina kosteaa, sillä vettä pulppuaa tielle rinteessä olevasta lähteestä. Reitti nousee Haukilahdentielle ja siitä lopulta Suojavedentielle. Suojavedentietä lähdetään vasemmalle ja harpotaan hyväkuntoista tietä aina opastauluille Kivisiltojen luo. Tästä palataan Maisematornille yllä esitellyn Suojavedentien lenkin reittiä pitkin, voit valita poluista mieleisesi.

 

Voimapolku

Lyhyt lenkki, jonka varrella olevissa tauluissa neuvotaan harjoitteita luonnossa rauhoittumiseen ja voimaantumiseen. Nauti metsäisestä luonnosta kaikilla aisteillasi.

Voimapolulle pääsee Maisematornille vievältä tieltä oikealle viitojen mukaan, aluksi samaa polkua kuin Haukilahdentien lenkki. Voimapolku erkanee ylös vasemmalle ja mutkittelee lyhyen lenkin ylärinteen suuntaan. Paluu tornin tielle kääntymällä oikealle pääpolkua pitkin, jolloin palaat lähtöpaikalle. Painalluksen polkujen viitoista siniset nuolet ohjaavat Maisematornilta poispäin ja Maisematorni-viitta ohjaa reitin Maisematornin suuntaan.

 

Metsätaitorata

Metsätaitorata on Suojavedentien lenkin Maisematornilta katsoen oikeanpuoleisessa haarassa. Metsätaitorata on laadittu metsänomistajien metsätaitokilpailutehtävien mukaisena. Metsätaitoradalle voi lähteä joko Kauriansalmen maisematornilta Painalluksenmäeltä tai Suojavedentien varrelta Kivisiltojen kohdalta maisematornin opastaulujen luota. Kilpailukortteja on saatavissa kummastakin lähtöpaikasta Metsätaitoradan opastaulun postilaatikosta.