Reitti 8: Kauriansalmi – Suomensalo – Rovastinoja – Lepänkanto

Lähtöpaikka:Kauriansalmen veneranta, Lappeerannantie 2132 tai Lepänkannon uimaranta, Myllylammentie 300, SavitaipaleKartta:
Pituus:34 – 40 km

Aika:1-2 vrk, yöpymispaikkoja Suomensalossa tai pikkusaarilla
Lähtö:Venerannasta suoraan etelään
Kuvaus:Reitti jatkuu Morruuvuorenselältä etelään Lamposaaren, Myttiön, Parikan ja Suomensalon ympäri. Matkaa Kauriansalmesta näiden saarten ympäri tulee noin 34 km. Kauriansalmesta Suomensalon itälaidan laavulle on matkaa noin 16 km saarten itäpuolelta.Käynti Rovastinojan kivikautisella asuinpaikalla lisää matkaa pari kilometriä. Säkniemen ohi Lepänkannon uimarannalle matkaa tulee lisää noin 6 km.

Morruuvuorenselältä etelään mennessä on Lamposaaren eteläosa, Parikan pohjoisosa, Kaijatsaaren eteläosa ja Suomensalon itäosa luonnonsuojelualueita eli mökkejä ei ole paljon. Mukava meloa lähellä rantojakin ja hienoja taukopaikkojakin löytyy. Tällä alueellahan on luonnon hiekkarantojakin.

Ennen Kuolimonsalmea on pitkä matalikko, jossa voi lähes keskellä selkää saada kajakillakin pohjakosketuksen. Kuolimonsalmessa hieno hiekkasärkkä, jossa pääsee kahlaamalla lähes koko salmen yli.

Matalat rannat jatkuvat koko Suomensalon itälaidan Lintuniemen ympäri. Niemen jälkeen aukeaa lahti, jossa on pitkä, matala hiekkaranta, laavu sekä nuotiopaikka. Useampikin seurue siis mahtuu yhtä aikaa.

Laavulta kaakkoon Säkniemeen 2 km ja Lepänkannon uimarannalle 4 km.

Laavulta melko suoraan etelään 2,5 km päässä on Rovastinojan kivikautinen asuinpaikka, ainutlaatuinen kota ja tulipaikat. Ympäristössä myös Jääkauden jäljet – Kivikauden ihminen -patikointi- ja retkipyöräilyreitistöt Rajalammen ja Kammarlahden luonnonsuojelualueilla.

Rovastinojan ranta on todella matala, ei laituria. Korkea rantatöyräs, eli  maihin kannattaa mennä rannassa olevien portaiden kohdalta.

Paluureitti luoteeseen Kinkosalmen läpi. Kinkosalmesta noin 3 km päässä on Parikan ja Myttiön saarien länsipuolella pieniä kalliosaaria taukopaikoiksi ja vaikka yöpymiseenkin.

Reitin voi valita Varpasaaren ja Pienen Lehmisaaren välistä kivistä salmea myöten ja siitä Suuren Lehmisaaren itäpuolelta pohjoiseen. Pienen Lehmisaaren ja Ärjätsaaren puolivälissä on kauniit kivikkoiset saaret.

”Melontaretki Suomensalon ja muiden saarten ympäri, yöpyminen pienellä kalliosaarella
riippumatoissa, oli ehkä elämäni hienoin retki.”