Reitti 6: Kauriansalmi – Morruuvuori – Peuranhiekka

Lähtöpaikka:Kauriansalmen veneranta, Lappeerannantie 2132Kartta:
Pituus:Matka Morruuvuorelle n. 10 km suuntaansa, siitä Kirvessalmeen 2 km ja Peuranhiekkaan n. 3 km. Yhteensä matkaa tulee n. 25 km. Suoraan Morruuvuorelle matkaa tulee edestakaisin 20 km.
Aika:12-13 h + tauot
Lähtö:Venerannasta suoraan etelään
Kuvaus:Koulunrannan ja Akkosaaren kohdalla melottu 3,3 km. Tästä Särkänhiekkaan ja toiseen Akkosaareen on matkaa n. 3,5 km. Särkänhiekassa on n. 500 m asumatonta rantaa. Akkosaari samalla kohdalla on kivikkorantainen.

Reitin varrelta voi poiketa myös Suomenkylän “päässä” olevaan Vehkalahteen, jossa on laguunimainen hiekkaranta, laavu, nuotiopaikka ja kuivakäymälä. Rannassa opastetaulu Kuolimon retkeilykohteista.

Tästä on Morruuvuorelle reilu 3,5 km. Morruuvuoren rannat ovat jyrkkiä kallioita, mutta ainakin kahdessa kohdassa on pieni hiekkaranta eli rantautuminen aivan vuoren juurelle on mahdollista.

Morruuvuorelta lounaaseen on alle kilometrin päässä hienot kalliosaaret Sepänlinna ja Kajaaninkallio aivan Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan rajalla. Saarien takana on Ärjätsalo, jossa on tilaa yöpyäkin.

Edelleen 1,5 km länteen on Kirvessalmi, jonka kapeimman kohdan jälkeen pohjoispuolella on hyvä rantautumispaikka. Kun jatkaa samaa rantaa pitkin vajaan kilometrin, tullaan Peuranhiekkaan, jossa on hienohiekkainen 160 m pitkä ranta.

 

Morruuvuori (Morovan vuori)

Suomenniemellä sanotaan vuorta Morruuvuoreksi. Nimen alkuperästä on arveluja, on selitetty sen tulevan morosta, sillä osa rapakivilajeista rapautuu soramaisesti moroksi. Rapakivigraniitit muodostuivat noin 1,6 miljardia vuotta sitten. Nimi voisi olla myös venäjää, ja silloin se tarkoittaisi meren vuorta. Kuolimon Morruuvuorenselkä on suomenniemeläiselle meri. Morruuvuorella on myös luola lähellä vesirajaa. Morruuvuori on yksi Saimaa Geopark -kohteista.