Reitti 5: Kauriansalmi – Koulunranta – Akkosaari – Paloniemenharju – Karhunpäänniemi – Kauriansalmi

Lähtöpaikka:Kauriansalmen veneranta, Lappeerannantie 2132Kartta:
Pituus:Kauriansalmi- Koulunranta 3,3 km, koko lenkki 7,5 km
Aika:2 h + tauot
Lähtö:Venerannasta suoraan etelään
Kuvaus:Uittosalmen läpi Hainiemen ja Hiekkaniemen ohi Koulunrannan uimarannalle. Uimarannalle voi rantautua, ei laituria. Uimarannasta länteen n. 600 m on Akkosaari. Rantautuminen onnistuu 60 metrin pituiseen saareen pohjoisrannalta, kun kastelee jalat nilkkoja myöten. Ranta on täynnä pieniä kiviä. Teltta ja riippumatot toimisivat hienosti yösijana tässä saaressa. Mitään rakennettua saaressa ei ole.Akkosaaresta luoteeseen on matalikko, joka muodostaa sitten Sikoharjun saaret. Paloniemen ja Palosaaren välistä on mukava meloa. Paloniemenharjun ja Kotalammen pohjoispään kohdalla on hiekkarantaa, johon on helppo rantautua. Asutustakaan ei ole lähellä.

Kun rantaa myöten jatkaa  reilut puoli kilometriä tullan Karhunpäänniemeen, jonka rannoilla voi meloa paikoin puiden oksien alla, koska metsä kasvaa ihan rantaan asti ja ranta on aika syvä. Kannattaa käydä kurkkaamassa niemen pään takana oleva Likarlahti.

Uittosalmen länsirannalla on Tilloniemessä kallion pohjoispuolella pieni hiekkaranta.

Tarinaa:
Eräs Suomenniemen mies ei voinut ankaran vastatuulen takia soutaen kuljettaa vaimonsa ruumista Savitaipaleen kirkolle haudattavaksi, vaan oli pakotettu hautaamaan vaimonsa saareen. Siitä Akkosaari on myöhemmin saanut nimensä.