Reitti 4: Kauriansalmi – Kuituranlahti (Irja Hannosen luontopolku) – Kauriansalmi

Lähtöpaikka:Kauriansalmen veneranta, Lappeerannantie 2132
Pituus:noin 20 km
Aika:5  h + tauot
Lähtö:Venerannasta heti oikealle, sillan ali pohjoiseen
Kuvaus:Alkumatka Halisen laavulle (kts. reitti 2), siitä eteenpäin sähkölinjan ali. Mantereen puoleltakin pystyy melomaan, mutta on matalaa. Parempi reitti on Papinsaarten ja Salonsaaren välistä. Noin 2 km länteen on Rahettavanselän luoteiskulmassa seurakunnan leirikeskus Lusikkaniemi.

Lusikkaniemestä 2 km länteen ja Suurniemen ympäri vasemmalle, Hannosalmen läpi noin 1 km Kangasniemeen, josta oikealle noin 1 km Kuituranlahteen.

Suurniemestä voi myös jatkaa suoraan, jolloin päätyy Karkauslahteen, jonka pohjukassa on hyvä laituri.

Kuituranlahden rantautumisessa pitää olla tarkkana, koska laituri on korkea, rantautuminen laiturin vierestä. Laavu ja nuotiopaikka rannassa. Laavulta pääsee Irja Hannosen luontopolulle, polun pituus on  3,7 km. Kauniin luontopolun varrella on mm. useita pitkospuita rantakivikkojen yli, vanhaa ikimetsää ja Kissalammen suolampi. Luontopolku tarjoaa melontatauolle erittäin mukavan jaloittelun.

Paluumatkan voi tulla Rahettavanselältä Salonsaaren eteläpuolelta.

Soveltuu melontaa jo harrastaneille.

Kartta:

Irja Hannonen(1924-2003)

Irja Hannonen eli koko ikänsä täällä, Karkauksen kylässä. Hän testamenttasi omaisuutensa kotikunnalleen, silloiselle Suomenniemen kunnalle. Irja asutti veljensä Einon kanssa kotitilaansa, Tikan taloa, jonka he olivat perineet vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan. Kummaltakaan ei jäänyt lapsia. Talossa ei ollut sähköä, ja lääkkeinäkin käytettiin paljon Einon ja Irjan keräämiä yrttejä. Koko elinaikanaan Irja oli poissa kotitilaltaan vain neljä kuukautta.

Kun on ikänsä näillä tanhuvilla asunut, on tämä ympäristö tullut tärkeäksi.”