Louhtovuoren kalliomaalaukset

Sijainti: Hansalmentie, Suomenniemi. Hanhijärvi, Kurkiselkä, Kurkisalmen sillalta oikealle noin kilometri. Parhaiten maalauksille pääsee kesällä veneellä tai talvella jäätä pitkin.

Kalliomaalaukset löytyivät 1970-luvulla ja ne ajoittuvat aikaan 3000 eKr. Punamullalla maalatut henkilö- ja eläin hahmot kuuluvat saman ”koulukunnan” piirroksiin kuin Ristiinan kuuluisat Astuvansalmen kalliomaalaukset. Maalausten aiheena on hirviä, eläimiä, ihminen ja niiden lukumäärä on 6. Maalausten muotoja katsellessa on hyvä tietää, että kuvantekijät ovat vain harvoin tavoitelleet realistista hahmoa. He ovat pikemminkin tehneet ryhmän perinteisiä merkkejä, lisäksi eräitä kuvia ja kuvaryhmiä on maalattu useita kertoja.

Maalaukset ovat säilyneet tuhansia vuosia suojaisilla kalliopinnoilla niiden päälle muodostuneen lasimaisen piidioksidikerroksen alla. Maalauksia peittävän kalvon kirkkaus vaihtelee. Joissakin seinämissä se on niin samea, ettei maalauksia kaikkina aikoina näy. Kirkkaimmillaan maalaukset ovat tavallisesti lumien sulaessa maalis-huhtikuussa. Maalauspaikat kertovat osaltaan siitä, missä ihmiset ovat liikkuneet ja milloin maalauksia on tehty. Koska pääosa kuvakentistä seurailee Muinais-Päijänteen ja Suur-Saimaan suurjärven muinaisten lasku-uomien kulkua, se on yksi todiste kuvien tekoajasta. Suomalainen kalliomaalaus on vaatimaton, punamullalla maalattu kuva tai kuvaryhmä. Maalauskallioksi on valittu veden äärellä sijainnut aurinkoon katsova, murtopintainen jyrkänne, jääkauden hioma seinämä tai maamerkiksi sopiva suuri siirtolohkare. Kuvat on tehty tavallisesti alaosastaan sisäänpäin vetäytyviin seinämiin tai kohtiin, joita on suojannut kalliolippa.